Share This

Blog area

MAGIA MOTOCICLETEI

Aproape oricine, copil fiind, a gustat din “magia” mersului pe bicicleta. O data cu cresterea unii au continuat folosindu-se de doua roti, insa de alfel de propulsie, respectiv de motociclete. De capacitati mai mari sau mai mici, diferite modele si categorii, aproape toate se supun aceleasi teorii, si anume dinamica motocicletei. Dinamica bicicletei si a motocicletei se ocupa cu studiul miscarii biciclurilor si motocicletelor, a partilor lor componente si fortelor ce actioneaza asupra lor. Experimentarea practica, dar si analiza matematica au demonstrat ca o un biciclu sta “in picioare” cand este in miscare pentru a-si putea tine centrul de greutate deasupra rotilor sale.“Stabilitatea” este in general aplicata de catre “conducator” sau, in anumite situatii, de catre biciclul insusi.

Desi ramanerea in pozitie verticala ar fi principalul scop al motociclistilor incepatori, un biciclu trebuie sa se incline pentru a-si putea schimba directia. Cu cat mai mare viteza sau mai mic unghiul angular, cu atat inclinarea necesara este mai mare. Acest fapt este necesar datorita nevoii de a compensa fortele centrifugale cauzate de inclinare.
La franare, depinzand de locatia combinatiei centrului de greutate proprii si a conducatorului in raport cu punctul unde roata din fata ia contact cu asfaltul, se poate frana pana la derapajul rotii din fata sau pana la ridicarea spatelui in aer. more…

MOTOCICLETE BENZINA

Clasicii pe benzina
Daca anul 2013 ar fi ultimul an in care s-ar folosi motociclete cu motor cu combustie interna, care dintre modelele electirce de acum ar fi cel mai bun si ar supravietuii destul incat sa devina un clasic?
Se spune ca producatorul Henry Ford a fost sfatuit de Thomas Edison sa se bazeze pe motoare alimentate cu benzina pentru masinile sale. Daca ce-I doi s-ar fi concentrate in shimb inca de pe atunci pe motoare electrice, cat de diferita ar fi fost lumea din ziua de azi?
Azi, ne indreaptam cu pasi repezi inspre o lume dominate de vehicule alimentate cu ajutorul electricitatii. Exista masini, camioane, autobuze care deja au ajuns sa foloseasca curentul electric pe post de combustibil, inca de acum cativa ani de zile. Pe z ice trece, aceasta noua metoda de a alimenta cu putere un vehicul se indreapta si catre lumea motocicletelor, aparand tot mai multe modele bazate pe motoare electrice. Cand acest tip de vehicule vor ajunge sa devina o norma in lumea motoarelor, toate celelalte modele bazale pe alimentarea cu benzina vor devenii clasice ale lumii motocicletelor. Cu toate astea, este posibil ca unele motociclete alimentate cu benzina sa dispara pur si simplu. Ele nu vor fi considerate destul de bune pentru a fi demne de restaurant si intretinut.
Din actuala gama de motociclete, care vor fi considerate demne de a detine titlul de clasice pentru a reprezenta ultimii ani din era motocicletelor alimentate cu benzina? Urmatoarea lista este una care contine mostre ale posibilelor modele alese din gama producatorilor anului 2013, modele care au sansa sa reziste peste ani ca si clasice ale motorului pe benzina. more…

MOTOCICLETELE ARIEL

Motocicletele Ariel au avut ca rezultat cateva modele binecunoscute de-a lungul anilor. De la motociclete care aveau patru motoare patrate, la cele cu rama din fuselaj-coca creat din otel presat, Ariel erau lideri in design si inovatie in aceasta industrie.
Compania Ariel a fost create de James Starley si William Hillman. In primii ani ai companiei acestia au creat roti pentru carutele trase de cai inainte de a se integra in industria crearii de biciclete, iar apoi motociclete. Compania a produs motociclete din anul 1898 ( mo tricicleta motorizata) pana in 1967; cu toate acestea compania a devenit parte din grupul BSA in 1944. Desi motocicletele Ariel si-ao stopat producerea in anul 1967, numele lor a fost folosit de catre BSA pentru o motocicleta cu trei roti in anul 1970.
Intre anii ’50 si ’60, luand indicii de design din industria masinilor, multi producatori d emotociclete au inceput sa creeze o serie de vehicule cu o mare cantitate de fier pee le. Cei de la Triumph aveau modelul 3T, cei de la Velocette aveau modelul LE, iar cei de la Ariel au lansat modelul Leader. Mai mult decat atat, scuterele producatorilor italieni de la Lambretta si Vespa inceapeau sa devina din ce in ce mai populare. more…

TOPUL CELOR MAI FIABILE MOTOCICLETE

Modul in care poti conduce o motocicleta cu o cat mai mare usurinta este determinat de catre o serie de factori. Unii dintre acesti factori sunt in afara controlului avut de pilot asupra motocicletei, ca de exemplu stilul de pilotaj, modul de intretinere al sasiului, dar si locatia in care motocicleta este cel mai des folotita, in timp ce alti factori sunt cauzati pur si simplu de modul in care motocicleta respevtiva a fost construita.
In orice caz, unul dintre cei mai importanti factori care nu este sub controlul pilotului este designul motocicletei. Daca inginerii care au creat acel design au fost restrictionati in special de pretul materialelor folosite, gradul de manevrabilitate al acesteia va fi afectat intr-un mod destul de grav. In cazul in care, de exemplu, costul amortizoarelor care trebuiau folosite a fost mult peste posibilitatile producatorului, iar acesta a optat pentru o variant mai ieftina, atunci gradul de manevrabilitate al motocicletei scade emorn, cauzand nu doar discomfort pilotului, ci si un grad mare de pericol in conducerea unui asemenea tip de vehicul.
Pentru a intocmi o asemenea lista, cu motocicletele cel mai usor de manevrat din toate timpurile, este necesara selectarea uneia care sa fie considerata ce mai buna. O motocicleta etalon, folosita pentru a crea comparatiile necerase formarii acestei liste. Cei mai multi piloti care au experimentat modelul Norton Featherbed, se vor folosii de sasiul acesteia pentru a judeca gradul de manevrabilitate al celorlalte modele. Aceasta motocicleta a fost o revelatie in zilele sale de faima, iar chiar si in ziua de azi se poate lua la intrecere cu unele dintre cele mai moderne modele de motociclete. more…

VINTAGE MOTORS

Motociclete vintage
Unele dintre cele mai vechi motociclete clasice si vintage necesitau abilitati speciale pentru a fi conduse, sau in unele cazuri, chiar pentru a fi pornite.
Cu mult inainte ca producatorii de motociclete sa urmareasca aspectele comune ale controalelor motocicletelor, fiecare avea o metoda diferita de pornire ale acestora, de schimbare a vitezelor, la cele unde exista aceasta optiune, dar si de a le conduce.
Pornirea lor era zona in care fiecare producator se falea cu un nou design in fata cumparatorului nestiutor. Fara schimbator de vitede si cu o transmisie directa de la motor la roata din spate, primele modele nu erau usor de pornit. Pornirea fortata prin impingere era ceva comun la primele modele. Fara ajutorul ambreajului, pilotul trebuia sa opereze valva decompresorului, sa impinga motocicleta cat mai tare posibil inainte sa sara pe aceasta si sa elibereza valva decompresorului. Aceatsa metoda era buna pana cand pilotul a inceput sa intalneasca trafic, intersectii, sau a fost nevoit sa faca porniri la deal. more…